Кабиін значно змінив умови державної програми з кредитування "5-7-9%"

1201

За рішенням Кабінету міністрів України, було внесено значні зміни в умови державної програми "5-7-9%" для часткової компенсації відсоткових ставок, які тепер коливаються між 23% і 30% річних.

Про це йдеться в постанові Кабміну.

Заступник міністра економіки України Надія Бігун заявила, що зміни дозволять зосередити державну підтримку на більш високопріоритетних інвестиційних проектах.

Документ передбачає таке зниження максимальної або базової ставки за "5-7-9" для кредитів на інвестиційні цілі: для суб'єктів мікропідприємництва - (3 міс.) + 7 відсоткових пунктів (в.п.) (раніше - 11 в.п.), малого підприємництва - (3 міс.) + 5 в.п. (раніше - 9 в.п.), середнього підприємництва - (3 міс.) + 4 в.п. (раніше - 7 в.п.).

"В умовах, коли Нацбанк поступово зменшує облікову ставку, обігові кошти стають доступнішими на ринкових умовах. Відповідно Уряд модернізує програму “5-7-9%” таким чином, аби перефокусувати цей вид державної підтримки на інвестиційне кредитування", - наголосила заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

Також знижено ставку для кредитів на фінансування оборотного капіталу на 5 відсоткових пунктів - до рівня UIRD (3 місяці) + 4 в.п. Для стартапів зниження склало 4 в.п., новий розмір ставки - UIRD (3 місяці) + 7 в.п. Позичальникам-ФОПам ставку зменшили на 4 в.п., до рівня UIRD (12 місяців) + 14 в.п.

Рішення №473, прийняте 30 квітня цього року, також передбачає зниження максимальної суми кредитування обігового капіталу до 5 мільйонів гривень для підприємств, за винятком аграрних компаній.

У Мінекономіки додали, що це призведе до вивільнення 3 мільярдів гривень, які тепер будуть спрямовані на пряме кредитування бізнесу і дозволить збалансувати прибутки банків до ринкового рівня та розширити доступність програми для підприємств, які розширюють своє виробництво.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама