Reuters: В міжнародних платежах китайський юань випередив євро

2414

Китайський юань вперше в історії випередив євро і став другою за величиною світовою валютою, що використовується у глобальному торговому фінансуванні. Частка юаня у міжнародних платежах зросла до 5,8%.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що долар, як і раніше, зберігає перше місце у торгових розрахунках: у вересні його частка зросла до 84,15% порівняно з 83,95% місяцем раніше.

Тим часом частка китайської валюти в міжнародних платежах зросла з 4,82% у серпні 2023 року до 5,8% у вересні, що є максимальним показником за останні п'ять років, протягом яких ведеться статистика.

Євро тепер посідає третє місце за популярністю у міжнародних платежах. У вересні його частка знизилася до 5,43% з 6,43% порівняно із серпнем.

Як пише видання, глобальні компанії купують китайські облігації та беруть кредити у банках КНР, заробляючи на низьких процентних ставках у юанях, оскільки витрати на фінансування в інших країнах постійно стрибають.

Іноземні компанії, такі як німецький автовиробник BMW і Crédit Agricole, а також закордонні підрозділи китайських фірм залучили рекордні 125,5 мільярдів юанів (17,33 мільярдів доларів), продавши китайські облігації протягом січня-жовтня.

Натомість німецький автовиробник Volkswagen Group повідомив Reuters, що використає перші 1,5 мільярда юанів, отримані від облігацій, лише для свого бізнесу в Китаї.

Також наприкінці минулого місяця Національний банк Канади залучив 1 мільярд юанів від продажу трирічних китайських облігацій.

Як пише видання, останні показники зростання використання юаня у світовій торгівлі підкріплюють амбіції Пекіна щодо його інтернаціоналізації.

Однак аналітики вказують на обмежене використання та обіг надходжень від міжнародних облігацій у юанях, і кажуть, що передчасно говорити про інтернаціоналізацію.

"Інтернаціоналізація юаня "іде не так добре, як можуть свідчити заголовні цифри. Досі більше половини транскордонних транзакцій з використанням юанів здійснюються між материком і Гонконгом. Це дуже локальна форма інтернаціоналізації", — сказав Марк Вільямс, головний економіст Capital Economics з Азії.

У фінансуванні торгівлі та платежах використання юаня в основному обмежується країнами, що є дружніми до Китаю, наприклад тими, хто приєднується до його ініціативи "Один пояс, один шлях".

"Відбувся сплеск використання юаня для розрахунків за торгівлею, але лише в рамках конкретних двосторонніх каналів: такі країни, як росія, Аргентина, Пакистан і Нігерія", – зуважив Вільямс.

Він додав, що країни, які геополітично зближуються зі США, "не виявляють бажання переходити на використання юаня".

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама