Бізнес звернувся до влади України з проханням терміново вирішити ключові проблеми з бронюванням працівників

472

Європейська Бізнес Асоціація (EBA) звернулася до Парламенту та Уряду України з проханням терміново вирішити 5 ключових проблем з бронюванням працівників.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби EBA.

Представники асоціації зауважують, що протягом останніх місяців владою неодноразово вносилися зміни до підзаконних актів, які регулюють питання ведення військового обліку та бронювання військовозобов’язаних на критичних підприємствах.

"Не зважаючи на певний оптимізм, який має відбутися із практичним впровадженням прийнятих змін, більшість з них не проходили громадського обговорення і бізнес спільнота не мала можливості прокоментувати їх та надати свої найбільш критичні пропозиції", - підкреслюють в EBA.

Саме тому Європейська Бізнес Асоціація звертається до Парламенту та Уряду України з проханням терміново вирішити 5 ключових проблем.

Які проблеми закликає вирішити бізнес

Отже, представники бізнес-спільноти закликають владу вирішити наступні проблеми:

І. Підтримати та сприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту щодо продовження терміну оновлення даних до 150 днів

За останніми даними Міноборони, станом на 25 червня свої військово-облікові дані змогли оновити лише 2,3 млн військовозобов’язаних із приблизно 11 млн. За інформацією від представників бізнес-спільноти, в поточних умовах відсутності електроенергії та доступу до Інтернету та, відповідно, перебоїв в роботі електронних систем, дуже часто оновити свої дані через додаток Резерв+ або ЦНАП не є можливим, тоді як пропускна спроможність ТЦК та СП є надзвичайно малою. Уже очевидно, що до 16 липня усім військовозобов’язаним не вдасться оновити дані, зокрема, і через низьку пропускну спроможність держави. Відповідно, збільшення строку ще на 90 днів є логічним кроком і повністю підтримується бізнесом.

ІІ. Якнайскоріше запустити систему "еБронювання"

В ЄБА зауважують, що в рамках чинної системи стратегічного бронювання процес від підготовки документів до отримання наказу про бронювання займає у середньому 2 місяці і потребує значних адміністративних ресурсів як з боку держави, так і бізнесу. Окрім того, почастішали випадки відмов у бронюванні зі сторони органів влади без пояснення причин.

"Відповідно, Асоціація закликає якнайскоріше запустити систему "еБронювання" через ресурси порталу "Дія" як для підприємств критичної інфраструктури, так і для підприємств, критичних для національної економіки, з метою прискорення процесів і унеможливлення будь-яких зловживань в процесі погодження списків", - йдеться в повідомленні асоціації.

ІІІ. Надати заброньованим військовозобов’язаним і тим хто перебуває в процесі бронювання (з моменту подачі заявки підприємством і до постановки на спецоблік) 30 днів імунітету від мобілізації для оновлення даних в ТЦК та СП

В ЄБА наголошують, що асоціація неодноразово піднімала питання про надання військовозобов’язаним 30 днів імунітету від мобілізації для оновлення даних в ТЦК та СП, оскільки невизначеність при поході в ТЦК та СП змушує велику кількість військовозобов’язаних уникати таких походів. Відповідно, надання 30 днів імунітету значно підвищить якість та ефективність військового обліку на загальнодержавному рівні.

IV. Дозволити бронювання без обмежень щодо кількості працівників транспортної галузі, які безпосередньо задіяні в процесі здійснення вантажних перевезень

Не секрет, що більшість вантажних перевезень в середині держави, а також левова доля як імпортних, так і експортних операцій здійснюється саме вантажними транспортними засобами. Відповідно, наявність достатньої кількості людей, які готові виходити на маршрут – це запорука економічної безпеки держави. Відповідно, бізнесу та, загалом, економіці країни важливо мати працівників, зокрема водіїв, в достатній кількості, аби була змога імпортувати в Україну необхідну продукцію для населення, бізнесу, армії, а також експортувати товари з України.

"В даному контексті, зокрема, бізнес вітає рішення Президента України дати доручення Уряду розглянути можливість бронювання від мобілізації далекобійників. Про це йдеться у відповіді Президента на петицію", - розповіли у ЄБА.

V. Дозволити запровадити економічне бронювання в країні

Бізнес-спільнота зазначає, що наразі в публічному просторі обговорюються різні концепції та моделі бронювання. І бізнес готовий, разом з уповноваженими представниками органів державної влади, сідати та обговорювати ці моделі та яка з них може бути найбільш корисною для нашої держави. Адже все ж бізнесу важливо мати повноваження і самостійно визначати, які саме співробітники є критичними для роботи компанії.

"Вкрай сподіваємось, що голос бізнесу буде почуто і бізнесу та владі вдасться досягти компромісних рішень по вище зазначених питаннях, адже вони є вкрай важливими для подальшого функціонування нашої держави!" – підсумували в ЄБА.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама