Bloomberg: США ведуть переговори про те, щоб очолити союзників, які нададуть Україні допомогу в розмірі 50 мільярдів доларів

1562

США ведуть переговори з близькими партнерами про те, щоб очолити групу союзників, які нададуть Україні допомогу в розмірі 50 мільярдів доларів, причому ці величезні витрати будуть погашені за рахунок прибутку від суверенних російських активів, які було заморожено - і на них нараховують відсотки - в основному в Європі, повідомляє Bloomberg.

За словами людей, знайомих із пропозицією, цей план обговорюють у Групі семи, причому США наполягають на тому, щоб угоду було досягнуто під час зустрічі лідерів G-7 в Італії в червні. За словами людей, знайомих із пропозицією, обговорення цієї теми було важким, і на досягнення угоди можуть піти місяці.

Коли міністра фінансів США Джанет Єллен запитали про подібну пропозицію, в якій США або частина країн G-7 виділяють гроші на допомогу, а ЄС повертає їх за рахунок заморожених активів, вона відповіла, що "це те, що ми обговорюємо".

"В ідеалі ми б хотіли, щоб у цьому брала участь уся "Велика сімка", а не тільки Сполучені Штати", - сказала вона в інтерв'ю агентству Bloomberg у Седоні, штат Аризона, у п'ятницю.

Більшість європейських країн виступають проти прямої конфіскації активів і скептично ставляться до пропозицій, які, на їхню думку, можуть підірвати стабільність євро або наразити їх на небезпеку дій у відповідь з боку Росії. За словами співрозмовників, суть пропозиції США зводиться до того, щоб знайти спосіб надати Україні максимально можливу підтримку швидко, а не в менших обсягах, за рахунок кращої мобілізації прибутку, отриманого від заморожених активів.

У відповідь на російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року країни "Великої сімки" іммобілізували близько 280 мільярдів доларів активів російських центральних банків, більша частина яких зберігається в Європі через бельгійську розрахункову палату Euroclear. Згідно з фінансовими результатами Euroclear за перший квартал, близько 159 мільярдів євро заморожених російських активів принесли чистий прибуток у розмірі 557 мільйонів євро (601 мільйон доларів) з 15 лютого. З минулого року ці активи принесли близько 3,9 млрд євро чистого прибутку.

За словами одного зі співрозмовників, до 2028 року обсяг російських суверенних активів, що перебувають у розпорядженні компанії, може зрости до 190 млрд євро в міру їх перетворення на грошові кошти. Очікується, що ці активи приноситимуть близько 5 мільярдів євро на рік, і головний елемент пропозиції США - спрямувати ці доходи на збільшення обсягу допомоги, яку Україна отримає в найближчому майбутньому.

За словами поінформованих джерел, розмір допомоги, яку буде негайно надано Києву, залежатиме від тривалості термінів погашення і від того, як довго активи були іммобілізовані для фінансування облігацій.

Згідно з іншим варіантом, про який раніше повідомляло агентство Bloomberg, союзники випустять облігації на суму близько 50 мільярдів доларів через компанію спеціального призначення, забезпечену надвисоким прибутком.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама