Підласа: Декларація G7 передбачає часткове використання анонсованих $50 млрд на військову підтримку України

62

Декларація країн "Великої Сімки" (G7) щодо підтримки відновлення та реконструкції України передбачає часткове використання анонсованих $50 млрд на військову підтримку України, але це не є прямим свідченням про можливість прямого фінансування з цих коштів оборони, повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

"У цій заяві Великої Сімки йдеться тільки про ERА (Extraordinary Revenue Acceleration Loans - ІФ-У), що ці кошти частково можна буде використати на військову підтримку України, але це зовсім не означає, що ці гроші надійдуть до бюджету України і ми на них зможемо платити зарплати військовослужбовцям та купувати військову форму чи боєприпаси", - пояснила вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Як приклад голова комітету навела використання Євросоюзом доходів від заморожених російських активів для військової допомоги Україні.

"У них є для цього окремий інструмент, називається Peace Facility. Після дозволу на використання доходів із росактивів у лютому, вони 90% цих доходів спрямовують у цей Peace Facility, а 10% - в Ukraine Facility. Але цей же Peace Facility не дає гроші в бюджет України", - наголосила Підласа.

"Не знаю, як зараз, але спочатку було багато заяв, що, наприклад, Франція і Німеччина наполягають, що з цього Peace Facility Єврокомісія має розміщувати замовлення виробників усередині ЄС для закупівлі зброї, боєприпасів і передавати Україні це в натуральному вигляді", - зазначила голова парламентського бюджетного комітету.

Підласа наголосила, що не може точно поінформувати про подальше майбутнє питання щодо використання Україною $50 млрд безоплатного кредиту, який надають за рахунок доходів від знерухомлених росактивів, на оборонні видатки, оскільки щодо деталей цього рішення тривають переговори безпосередньо між європейськими та американськими лідерами.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама