Депутатка пояснила, чи передбачено покарання учнів за спілкування російською мовою на перервах

165

Зміни до закону "Про освіту" не передбачають покарання учнів за спілкування російською мовою на перервах.

Про це повідомила у Facebook ініціаторка законопроекту №12086, народна депутатка Наталія Піпа.

"Перше питання, яке чую найчастіше: "Чи будуть карати або штрафувати дітей за порушення? Чи з’явиться мовна поліція?" Відповідь проста: ні. Ніхто не буде карати або штрафувати дітей. Законопроєкт передбачає, що засновники, керівники та педагоги мають сприяти створенню українськомовного середовища через бесіди, роз’яснення та заохочення, а не покарання. Конкретні заходи будуть прописані в підзаконних актах, які Кабмін і МОН розроблять у разі прийняття закону", - пояснила Піпа.

При цьому вона додала, що з вчителями ситуація дещо інша.

"Законопроєкт підкреслює, що будь-яка взаємодія на території закладу освіти, включно з перервами, має відбуватися державною мовою, оскільки це частина освітнього процесу. Педагоги вже зараз зобов’язані спілкуватися українською мовою згідно з чинним законодавством... За порушення цих норм відповідальність існує вже сьогодні. Уповноважений із захисту державної мови має право складати протоколи та виносити постанови про адміністративні штрафи", - пояснила депутат.

Ініційовані нею зміни не запроваджують додаткових санкцій для вчителів, а лише уточнюють вже чинні правила.

"Основна мета законопроєкту 12086 - уточнити, що перерва і інші активності на території закладу освіти - це теж освітній процес. Він не має на меті карати учнів і батьків. Тож жодних "мовних поліцейських" чи покарань для дітей не буде. Наша мета – сприяти створенню сприятливого україномовного середовища через діалог і підтримку", - падкреслила Піпа.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама